A csí áramlása a Vízművek támogatásával

Az előkerttel állandóan bajban vagyok. Legyen, ne legyen, olyan nincs, hogy nincs, akkor van, de mi legyen, meg ilyenek. Eddig tavaszi, hagymás virágokkal volt megtöltve, volt év, hogy nyárra büdöskét telepítettem bele. Most kitaláltam, hogy évelő ágyás lesz a ház előtt. A cél megvalósítása érdekében kitermeltem a hagymákat. Minden növénytípus hagymáját gondosan, külön edényben gyűjtöttem. Aztán a tárolás nehézkessége miatt, egybeöntöttem. 🙂

Kollégámtól, Palitól kaptam kokárdavirágot az újdonsült ágyásomba, amit el is ültettem az egyik sarokban. Ezenkívül terveztem, hogy elugrok a Keresztúri úti kertészetekbe még egy-két virágért. Hát a tervezés jól ment, csak az nem jött össze, hogy elmenjek. 🙂

Egy szép előkert nagyon fel tudja dobni az utcafrontot, ez biztos. A japánok és kínaiak is nagy hangsúlyt fektetnek a kert harmóniájára (feng shui) , mely az előkert esetében még hagy kívánnivalót maga után (- gondoltam én).

„A qi (csi) a széllel utazva szétszóródik, de a vizek partján megáll. A régiek összegyűjtötték, nehogy szétszóródjon, rendezték áramlását, hogy megőrizzék azt. Ezért ezt úgy hívták: feng shui (szél és víz).
A feng shui törvénye: Először gyűjtsd össze a vizet, majd óvd meg a széltől.” (Forrás: Wikipédia)

Ekkor ébredtem rá, hogy a vízelzáró főcsap valójában az egyensúlyt hivatott fenntartani. Ezek szerint így néz ki egy harmónikus előkert:

Te is érzed a csí áramlását, ugye? 😀

4 hozzászólás

 1. tegyél mellé egy színes kis szélforgót (vagy réz szélkakast, biztos annak is van valami plusz jelentősége), aztán mehet hozzád Kína tanulni 😀 (ezek a hagymák… mintha a sajátjaimat látnám. Az előkertem meg meg se érdemli a “kert” elnevezést, de a terveim nekem is hasonlóan nagyívűek)

  Válasz

  • Milyen igazad van. 🙂
   (Amúgy tanultam fél évig kínaiul, biztos ez is segített ezt így eltalálni!
   🙂 )
   Majd írd meg, mi lett a tieddel! Vízaknát, vízelzáró főcsapot terveztek bele tenni? 😀
   Juhmelitől kellene tanácsot kérnünk. Ő nagyon durván nyomja az évelő ágyásokat.

   Válasz

   • Szeretem az áttekinthető dolgokat nézni, nagyon jól sikerült a filozófia életre keltése..
    A feng shui-hoz n(s?)em értek, de azt hiszem nálam nem sikerült megvalósítani a fentebb említett áramlásokat a nagy évelőágyban, Szél van, víz nincs. Még gondolkodom a megoldáson, Vizesvödör vagy locsolótömlő beépítés. De más megoldás is érdekel.
    Az előkertben viszont működhet a dolog, azt nem én terveztem, örököltük a telekkel, van vízakna, meg szél is. Sőt gázóra és többszáz literes olajtároló hordó beásva.

    Válasz

    • Hát igen, zsúfoltnak nem mondható az előkertem. 😀

     Szerintem a te előkerted nagyon jó adottságokkal rendelkezik. 🙂
     Medencét az évelőágyba! 😀

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! :D

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: