A ráfizetéses paradicsomtermelő ebédje

Szombaton vettem észre, hogy valami piroslik a sarokban – reméltem, hogy nem katicabogár pihent csak meg a palántákon. Teljesen extázisba estem, mikor közelebbről is megnéztem, hogy nem is egy, hanem kettő pari érett be.
Azonban azt is tudomásul kellett vennem, hogy a cserepes konyhakert állapota sokat romlott a kiindulásihoz képest (pangó víz az alátétben, összeszáradt növénymaradványok, lehullott paradicsomok és levelek…)
Mindennek a tetejébe még egy bazi nagy csigát is találtam az egyik cserépben, ami egy paradicsomlevelet próbált magába tömni.

És a parik:

A nagy öröm után megnyugodtam,és elhatároztam, hogy vasárnap leszedem és meg fogjuk enni őket. A dolog ünnepélyes jellegét hangsúlyozandó, kitaláltam, gyertyafényes ebédnél fog ez megtörténni. És mivel ennek semmi értelme, hogy nappal gyertyázzunk, el is vetettem az ötletet. Maradt a sima ebéd szokásos kellékekkel.

Egyébként ha az ember nem vár semmit a konyhakertjétől, akkor minden apró termés óriási örömet okoz. Muszáj volt, hogy legalább az öröm óriási legyen, mert a paradicsomok még koktélpari viszonylatban is nevetségesen kicsiknek számítottak. Hogy érzékeltessem a termés liliputi voltát, egy csodás, sárga colstokkal is lefotóztam. 🙂

Nos, mérlegelve a méretbeli adottságokat és azt, hogy 2 felnőtt és 1 gyermek fogja várni az ebédet éhes gyomorral, arra gondoltam, hogy még kellene valami kísérő a piros bogyókhoz…
Ígyhát hozzácsaptam 0,5 kg csirkemájat és 1 kg krumplit és némi savanyú uborkát a paradicsomos menühöz. 🙂

Süni elkunyizta az én részemet, így én nem ettem, de Joci azt mondta, hogy paradicsom ízű volt…

Hát így laktunk jól (mi is és a csiga is) a saját termelésű, bio koktélparadicsomokkal. 😀
És ezennel azt is elmondhatom, hogy életem legdrágább paradicsomait puszítottuk el, hiszen egy gyors fejszámolás után mindenre fény derül:

Ráfordítások:
 – vetőmag: 200 Ft
 – virágföld: 50 Ft

Termés:
 – 4 db mikroparadicsom (nyáron 2db + most 2 db) = 8 gramm

Termelői ár: 3 125 Ft/kg.

Mondhatni, ez a hülyének is megéri – pláne nekem… 😀
Főleg annak fényében, hogy télen max. 700 Ft/kg-ig kúszik fel a pari ára.

Ugyan még nem vagyok paradicsom-nagyhatalom, de azon morfondíroztam, hogy ilyen termelői múlttal jövőre talán be is tudnék főzni paradicsomot télire… csak előtte vennem kellene a piacon vagy 10 kilót, hogy ne menjen rá a gatyánk… 😀

Reklámok

5 hozzászólás

  1. Posted by csutkababa on 2010. szeptember 20. at 17:41

    hú, de jól néz ki… a krumpli
    az is saját termés?
    Ditta tavasszal eldugott két csírázófélben levő krumplit a földbe, ami egész nyáron bőkezűen ontotta a virágokat és a leveleket és nyár végére elérte a 60 centis magasságot, ami , úgy tudom, krumpliban jónak számít
    augusztusban Balázsunk nem bírta tovább a feszültséget, nem sokkal azelőtt szenderültek jobblétre a paprikabokrai, és kiásta a termést: 12 darab fürjtojás nagyságú, de nagyon csinos gumót
    saccra úgy véltük, a súlyuk megegyezett a tavasszal elásott 2 krumpliéval, ám jóval nehezebb volt meghámozni őket
    rosseb a bótba

    Válasz

  2. Ja, persze…. 😀
    A krumpli saját, a paradicsomok alatt bújt meg a hűtőben, mert nem bírta a kánikulát meg az esőt…
    A csirkemájakat pedig 5 májsejtből lombikoztam 5 májjá, a laboratóriumi fejlődés alatt naponta kétszer kotkodácsoltam nekik, hogy biztosítsam az egészséges fejlődésüket.

    Amúgy a bótba’ vettem.

    A burgonyátokról már hallottam, jó lett volna pár fotó róluk! 😀

    Válasz

  3. Meg van a kép a burgiról, küldöm emilben!

    Válasz

  4. Az idei év nem a paradicsomokról lesz híres, de majd jövőre!

    Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! :D

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: