Rózsa-körkép és egyéb borzalmak

Komolyan mondom, én annyira szeretném jól csinálni, de tényleg!
Egyszerűnek tűnik, de nem az.
Olyan ez, mint a Cif súrolószer reklámja: odanyom, letöröl, és ó de szépen csillogó.
Pedig igazából: áztat, izzadásig súrol, késsel kapargat – mert a körmöd már rég letört -, és ronda karcos a végén.

Tavaly ősszel kiválasztottam a rózsát is a kerti növényeim közé, mert nem láttam még olyan kertet, ahol a rózsa ne lett volna szép. Bevásároltam belőlük (szigorúan akciós példányokat): talajtakarókat, miniket, magastörzsűeket és teahibrideket (én csak “simának” hívom).

Mennyire szép, amikor a rózsák tömegesen nyílni kezdenek, és a fényes, sötétzöld levelek közül kivirítanak a virágok csodálatos illatot árasztva magukból.
Erre mondják azt, hogy álmodik a nyomor… 😀

Nekem közbejött pár dolog, melyet részletesen bemutatok elrettentő példaként. Ha bárki hasonló tüneteket észlel magán és a rózsákon, kérem szépen, tudassa velem, hogy érezzem, nem vagyok egyedül a problémáimmal! 🙂
Akkor következzen a tragikus rózsaállományomhoz vezető út:

Első csapás:
A rengeteg eső májusban az én rózsaállományomban is kárt tett közvetve: gombásodás mesterfokon.

Diagnózis: Diplokarponos levélfoltosság.
Tünetek a rózsán: Fekete foltok a leveleken, amik később lehullanak, így a növény tulajdonképpen szárból és bimbóból áll. Csodás…
Tünetek a hobbikertészen: Egykedvűség, beletörődő magatartás. Új hobbi: sárgult, lehulló levelek szedegetése; a “Permetezni kéne…” mondat ismételgetése a fej csóválása közben naponta többször.

Második csapás:
Alávaló levéltetvek lepték el az új, még éppen nem gombás hajtásokat és bimbókat.

Diagnózis: Levéltetű.
Tünetek a rózsán: Megszámolhatatlan mennyiségű levéltetű tömeg. Az ember ruhájára, hajába, szemébe, szájába száll. Undorító.
Tünetek a hobbikertészen: Tovatűnő beletörődés, forrongó düh. Vékony csíkká összeszorított szájjal és szúrós tekintettel a tetvek vizsgálgatása, majd váratlan hirtelenséggel a hát mögé rejtett tetűírtó spray előkapása . Kárörvendő vigyor (a Batmanből Jokernek volt hasonló), flakonrázás ingerülten, majd fújás és fújás és fújás… Ismétlés naponta kétszer. Jóleső érzés a kezelések után, esetleg egy “Ha-haaaa!” felkiáltás.

Harmadik csapás:
A levélfoltosságtól érintetlen, tetvektől mentes leveleket lezabálta valami. Én hernyóra tippelek, vagyis biztosan tudom, mert láttam egyet akció közben. Nyugodjon békében.

Diagnózis: Zöld hernyók.
Tünetek a rózsán: Pannónia sajtra emlékeztető nagy lyukak a leveleken és a szirmokon. Sajtban kívánatos, rózsánál gázos.
Tünetek a hobbikertészen: Sírásba forduló nevetés, majd nevetésbe forduló sírás. Elmeháborodott tekintet, megmagyarázhatatlan jókedv. Apró zöld kukacka felfedezése, “Helló haver!” üdvözlés. Hernyópöckölés, taposó mozdulat, “Csá haver!” elköszönés. Folytatódó jókedv. 🙂

Negyedik csapás:
A kinyílás előtt álló rózsabimbók szétrohadnak illetve penészednek. Csúcs király!

Diagnózis: A párás, csapadékos idő miatt az átvizesedett szirmok nem tudnak kiszáradni, ergo szétrohadnak. Ha mégis sikerült valamelyiknek kinyílnia, az foltos: botritiszes (szürkepenészes).
Tünetek a rózsán: Barnuló sziromgumó, hozzányúlsz, és a kezedben marad. Ha kinyílt, foltos a virág szirma, elég ocsmány.
Tünetek a hobbikertészen: Békés nyugodtság, “ronda, de a mienk” hozzáállás. A rohadt sziromgombócok óvatos eltávolítása. Pár sajnálkozó pillantás a rózsára, majd “De szép lehettél volna, ha nem én veszlek meg.” sóhaj.

És mindezek ellenére ég bennem a vágy, hogy jövőre újra megpróbáljam megszerezni az utca legszebb rózsái címet!  Hogy milyen módon fogom ezt megvalósítani, még nem tudom, de (általában csődöt mondó) ötleteim tárháza kifogyhatatlan, időm meg mint a tenger…

Az egyetlen rózsafajta, ami nem vett részt a fenti tragikomédiában, az a talajtakaró. Imádom! 🙂

Volt azért néhány – tizenötnél kevesebb – rózsabimbó a beteg bokrokon is, ami csodálatosan kinyílt, és kárpótolt mindenért.

Sajnos rosszul járt még egy kecskerágóm is, kecskerágó-pajzstetű támadta meg. Ennyi tetűt még nem láttam egy helyen… eszméletlen…

Kénytelen voltam kíméletlen módon letetűírtózni és visszametszeni. Alig észrevehető… 🙂

Feltűnt már másnak is, hogy lassan többféle kártevő és növénybetegség van a kertemben, mint ahányféle növényem van? (Ez nyilvánvalóan egy költői kérdés volt…)

 

8 hozzászólás

 1. Posted by Rami on 2010. szeptember 15. at 06:35

  Ez nagyon brutál!!! Tudom nem vígasz, de az én rózsáim dettó ilyenek az idén. A tetűk elkerültek az idén, vagy hatásos volt tavasszal az irtás. Hernyóknak és tetveknek is nyugodtan adhatsz BIOKILL-t. 🙂 Támadás! :)))

  Válasz

 2. Posted by csutkababa on 2010. szeptember 15. at 21:50

  ööö… az ott nem barna sziromfodrosodás a sárga példányon?

  Válasz

 3. Szia! Nem vagy egyedül, ha ez vigasztal – nálam a kemény tél tövig fagyasztott számos futó és ágyásrózsát, aztán az eső folytatta nagyjából úgy, ahogy írod. Néhány esőre érzékeny fajta egyáltalán nem emlékeztet rózsára, de vannak, akiknek meg sem kottyant ez az angol időjárás – pl. a The Fairynek, amilyen a talajtakaród, vagy az angolrózsáknak. Az akciós virágok helyett tanácsos közülük válogatni (David Austin rózsák) és ajánlom még a Márk Gergely nemesítette magyar fajtákat (Szegeden több termesztő is foglalkozik velük) – pl. az Árpádházi Szent Erzsébet rózsája teljesen ellenálló.

  Rózsákon levéltetvek ellen Biolát használok hetente ismételve júniusban, amikor invázió van.

  A kikúrált kecskerágóról még nem hallottam – főképp, ha több van egymás mellé ültetve. Ha sikerülne mégis a beavatkozás, ne felejts írni róla!

  Válasz

  • Szia Eszter!
   Há-hááááá! Megvan a következő témám!
   Mission Impossible: A kecskerágó megmentése 🙂

   Ismerem a Biolát, nekem nem vált be, valami FITO márkájú, mentolos illatú szer hatott.

   Egyébként teljesen igazad van, nekem is van egy pár tő teahibrid, amit kevésbé sújtottak a csapások, de nem maradtak érintetlenül…
   Az akciós növények vásárlása pedig az egyik elvem, nagyon ritkán veszek drága dolgot. A skót vérem… ne is mondd… 😀 Tudom, gáááz…. 😀

   Válasz

 4. Posted by Andi on 2017. október 16. at 17:03

  Szia! Kicsit megkésve ca. 7 évvel. Azonban, NEM VAGY EGYEDÜL 🙂 Bár én csak a levéltetvekkel küzdök. Bevallom őszintén, egy törpe rózsám van és bűn rossz kertész. Szóval ez a rózsa az utolsó kísérlet, hogy bebizonyítsam életben tudok tartani egy növényt. Szóval, levéltetvek.. Mindenféle házi- ill. boltiszert kipróáltam, egy idő után nem nagyon érdekelte őket. Szóval átmentem egy kicsit személyesbe. Feláldoztam egy smink ecsetemet és elkezdtem őket levadászni egyesével. Nem részletezném, hogy milyen technikáim vannak erre, de 4 hónap után napi rutinommá vált, hogy esténként végig nézek minden egyes levelet és hajtást (vmikor reggel is). Egyszerűen csak kivégzem őket 🙂 Mostanában már csak 1-2 találok és úgy érzem nyertem.. Ugyan a virágon vannak hajtások, de virág az nincs.. talán már nem is lesz.. ettől függetlenül megérte 🙂 Szóval hajrá!!

  Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! :D

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: