Konyhakert minimál stílusban

Bizonyára én vagyok a hunyó, hogy kertünkben nem jutott hely egy kis konyhakertnek. Eddig nem éreztem hiányát a dolognak, volt elég teendőm anélkül is.

Viszont mikor csatlakoztam egy kertészkedős fórumhoz, rá kellett ébrednem, hogy egy szép kannavirággal nem vagyok olyan menő, mint egy 2 méter magasságig felkúszó paradicsommal, mely roskadozik a tömérdek zöld, sárguló és piros terméseitől.
A mélypontot akkor értem el, mikor egy bizonyos pepino nevű növény kifejlett példányiról töltöttek fel képet a fórumozók egymás után. Azt hittem először, mikor olvastam azt, hogy “pepino”, hogy Pepino az egyik lelkes kertészkedőnek az olasz anya- vagy apaegységgel felszerelt unokája. Nem is csoda: “Töltök majd fel a pepinoról képeket  hogy hogy megnőtt, és milyen szép!” Aztán vártam a képeket az olasz kisfiúról, de csak valami növények kerültek fel, tök- vagy dinnyeszerű terméssel…

Szóval miután felgyulladt a fény elmémben, hogy kár bármilyen növényemről képet feltölteni a fórumba – hogy nézzétek milyen szép -, mert egy pepinó mindent visz, elhatároztam, hogy lesz nekem is konyhakertem!

Bevallom, hogy tavasszal Sünikével a Lidliben rátaláltunk egy csodás vetőmagra, amit nem tudtam otthagyni. Azért volt annyira ellenállhatatlan a kis papírzacskó, mert egy csodás koktélparadicsom fényképe szerepelt a csomagoláson, ellentétben a felirattal, ami a kiváló magyar fordításnak köszönhetően a következőképpen volt olvasható: KOKTÉLCSERESZNYE.

Na, mondom, ez kúl, két legyet egyszerre! És lássuk be, hogy engem egy ilyen poénnal meg lehet győzni a vásárlást illetően! (Kár, hogy kidobtam a zacsiját, most szívesen feltöltenék egy fotót róla!)
Voltak és vannak kételyeim afelől, hogy a koktélcseresznye konyhakerti növény, és hogy a koktélos pulton nem áll a menta és a lime között egy kis cserépben, kínálgatva magáról a cukorsziruptól ragadó, mag nélküli gyümölcseit…

Elültettem a cuccot, vártam, nem történt semmi.
Nem is csodálkoztam, hiszen abból a 10-12 darab, bolhapiszok méretű magból, ami a 10 x 15 cm-es csomagban nyomorgott, nem hittem, hogy bármi is ki tud fejlődni.
Aztán valahogy fordult a dolog, biztos a rengeteg eső miatt, kikeltek a – nyilvánvalóan nem cseresznye, hanem- koktélparadicsom palánták.
Elvileg 3 féle magot rejtett a csomag, gyakorlatilag egyféle nőtt ki.

A fórum hatására szerető gondoskodással kezdtem foglalkozni a kicsikéimmel, akikből párat elajándékoztam, végül 3 közepes méretű cserépben 3-3 növénykém maradt, ez alkotta a teljes konyhakertünket.

A rengeteg eső és a tűző napsütés kombináció elintézte nekem, hogy elsárgult és lehullott a leveleik többsége, mondjuk, így jobban látszott az a pár csenevész virág, ami kinyílt. A virágokból 4 paradicsom kezdett feljődni a 3 x 3=9 növényen együttvéve! Micsoda eredmény! 🙂

Pár fotó a hiányzó levélzetű kicsikéimről:

Sünike, azaz Marci már két bogyót megevett róluk, amiket együtt szedtünk le. Ezen felbuzdulva másnap örömmel hozta be nekem a maradék kettő fullzöld parit, hogy “Anya, szedtem neked parabigyót!”

A levél és termés nélküli, koktélcseresznyére keresztelt paradicsomaimmal a konyhakerti minimál stílusát kívánom meghonosítani.
Már kaptam tapasztalatokat a szomszédból is, szerintem ők is ebben a stílusban erősek…

Balázs szavai az idei termésükről:
“Én most ástam ki az első krumpli termésemet. Még jó, hogy nincs atom támadás, mert ettől a mennyiségtől hamar éhen pusztulnánk.
3 nagy, ökölnyi csírázó Ellát helyeztem a földbe, amik gyönyörűen szárba szökkentek, a betakarításnál meg galambtojás méretű volt az átlag (most itt egy kicsi galambot kell képzelni).”
“Kukorica: két típust is bevetettem, profi mezőgazdasági boltból szereztem az “anyagot”. A termés (?) kicsi volt, ízletes, de csúnya.
A paprika és a paradicsom mint két testvér: a szüretkor babatálba tettem és sokat nevettünk rajta, hogy jé, milyen picik.
A dísztök meg csak virágzott, de soha nem hozott termést, pedig agyon locsoltam.”

Végszónak csak annyit, hogy már van mentám és már nincs petrezselymem. Vásárlásakor csodálatos, illatozó, bio mentám mára már elég rosszul néz ki, szerintem kezd beilleszkedni az ikerházunk konyhakertjébe. A petrezselyem pedig tetvesedés után begombásodott, majd elszáradt. Ő a radikális képviselője volt a minimálnak… 🙂

 

5 hozzászólás

 1. Posted by Cukorszáj on 2010. augusztus 10. at 20:00

  Nekem olyannyira minimál a konyhakertem, hogy az egyetlen menta növénykémet most helyeztem a kukába. Öntöztem-öntöztem, de nem bírta az iramot a többi “survivor” növényem mellett. Amúgyis csak egyszer szedtem róla leveleket egy indiai szószhoz, de azt se ettük meg. A menta jött, látott és köszöni szépen, de lelépett…

  Válasz

 2. Posted by csutkababa on 2010. augusztus 11. at 10:09

  marhaság, a mentát, ha kiülteted szabadföldbe és nem foglalkozol vele, meg sem lehet állítani a terjeszkedésben, lagalábbis én így jártam a macskamentával, kakukkfűvel, bazsalikommal, citromfűvel
  éppen arról híresek, hogy kiirthatatlanok ezek az aromás növények
  idetartozik még a levendula, cipruska, curry stb.
  egyedül a rozmaringgal sültem fel töbször is, igaz, az nem is télálló 🙂

  Válasz

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT! :D

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: